U Bútorovcov sa na Štedrý večer pečú oplátky na starodávnom prístroji

20.12.2003 Celý región

Rodina Martina Bútoru, bývalého veľvyslanca Slovenska v USA a súčasného kandidáta na prezidenta SR, strávi tohtoročné vianočné sviatky doma na Slovensku.\r\n\r\n...
Rodina Martina Bútoru, bývalého veľvyslanca Slovenska v USA a súčasného kandidáta na prezidenta SR, strávi tohtoročné vianočné sviatky doma na Slovensku.

\"Na Štedrý večer si pripomíname, ako skromne a nenápadne prichádza na svet zázrak dobra. Jezuliatko v jasličkách na slame, večnosť oného vrúcneho posolstva, ktoré je tak ťažko naplniť... a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle. Pri stromčeku ma prestúpi vďačnosť za to, že môžem objať Zorkinu mamičku, Zorku, deti a vnúčence, naživo či na diaľku. Že v nás spoločne žije spomienka na našich najbližších, čo už nie sú medzi nami. \"

Vo Washingtone pred Vianocami chodievali Bútorovci na bohoslužby do kostolíka na predmestí so šindľovou strechou, kde sa stretáva slovenská a česká komunita. \"Tam sa vždy zišla pestrá spoločnosť, katolíci, evanjelici i členovia rôznych amerických cirkví, raz medzi nás prišiel český evanjelický kňaz, spevák a disident Svatopluk Karásek. Kým sme po kázni spievali slovenské a české koledy, v kostolíku sa zotmelo. Človek odrazu zabudol, v ktorom storočí sa nachádza. V šere kostola sme si každý zapálili sviečku a zavinšovali sme si šťastné sviatky. Potom sme koštovali vianočné pečivo, ktoré ľudia doniesli z domu. \"

Vlaňajšie Vianoce sa pre nich začali cestou na slovenské ekumenické služby božie do mestečka Edison pri New Yorku, kam ich pozvala evanjelická farárka Anna Kalandová. Po kázni dostal veľvyslanec príležitosť na príhovor krajanom, s ktorými potom dlho debatovali pri bohato prestretom vianočnom stole.

\"Samozrejme, Vianoce sme oslavovali aj na našej ambasáde. Vlaňajšie sviatky sme začali netradične vernisážou výstavy majstra Kolomana Sokola, rodáka z Liptovského Mikuláša, ktorý sa práve v Arizone dožíval stých narodením. Na vernisáži bola aj prezentácia mesta Liptovský Mikuláš, na ktorej primátor Alexander Slafkovský pečiatkoval slávnostné známky vydané na počesť Sokolovej storočnice. Potom nasledovali slovenské štedrovečerné pochúťky najmä kapustnica a vianočné koláče. Podobne, ako po minulé roky, každý z hostí si odniesol na pamiatku šúpoľovú figúrku. \"

Na Vianoce vždy mávali na ambasáde hustú živú jedličku. Ozdoby si doviezli všetky z domu z dreva, šúpolia či slamy. Nijaké bombastické trblietanie či umelá hmota. \"Asi preto sa náš slovenský stromček mnohým tak páčil. \"

Veľvyslanecké páry sa na Vianoce zakaždým stretávali v Blair House, sídle hostí amerického prezidenta, rovno oproti Bielemu domu. Tam vlani medzi nás prišiel prezident Bush so svojou manželkou Laurou, minister zahraničia Collin Powell so svojou manželkou Almou a národná bezpečnostná poradkyňa Condoleeza Riceová. Zhodou okolností sme stáli v prvom rade a keďže sme už vo Washingtone boli pár rokov, Bushovci i Powellovci sa pristavili na kus reči, \" spomína M. Bútora.

\"Vlani sme hneď po Štedrom večeri vyrazili na lyžovačku do Salt Lake City. Tam v ďalekom Utahu, uprostred nádherných hôr, nás zastihla smutná správa, že nás opustil Julo Satinský... \"

A čo sa Bútorovcom páčilo a nepáčilo na Vianociach vo Washingtone?

\"Mali sme radi čakanie na Vianoce, keď sa pri Bielom dome vztýči urastený vianočný strom a pri ňom stromčeky reprezentujúce každý z amerických štátov. Na viacerých washingtonských námestiach sa vypínali súmerné jedle obsypané červenými vianočnými ružami. Vari každá rodina má na vchodových dverách veniec z ihličia. Každý dom a záhrada okolo našej rezidencie mali svoje vlastné vianočné osvetlenie. Betlehemy, pasúce sa srnky, traja králi, miriády drobných žiaroviek v korunách stromov a kríkov možno to nebol celkom náš štýl, ale deťom sa to muselo páčiť. \"

Na druhej strane im bola cudzia najmä nákupná horúčka, ktorá sa začína v Amerike umelo burcovať hneď koncom novembra, po Dni vďakyvzdania. Lenže predvianočný konzumný ošiaľ sa neodohráva iba v Amerike, ale dnes už aj na mnohých miestach u nás na Slovensku.

\"U nás doma sú odjakživa hlavným vianočným prekvapením stohy kníh, ktoré, žiaľ, v poslednom čase nikdy nestihneme všetky prečítať. \"

Aj v Amerike sa Bútorovci usilovali dodržiavať rovnaké zvyky ako doma. Začínali sa tým, že im syn zahral na klavíri. Repertoár si vyberá sám môže to byť napríklad Vivaldi, Skrjabin či Debussy. Posledná je Tichá noc.

\"Pri príprave štedrovečernej hostiny mávala hlavné slovo Zorkina mama, vlani sa väčšiny prác zhostila moja žena, ja som sa sústredil najmä na nakupovanie. K rodinným zvyklostiam patrí neodmysliteľná kapustnica, po nej štipľavá klobása s chrenom zmiešaným s jabĺčkami, za tým vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom, ďalej jedinečná pochúťka, akou sú opekance s makom a medom, po nich oblátky, makovník, orechovník, lekvárnik, vanilkové rožteky a iné pečivo, ovocie...

V domácnosti mojej ženy príchod Vianoc vždy predznamenávalo pečenie oblátok. Zvykla ich vyrábať na starodávnom prístroji Zorkina stará mama, ktorá si ich predajom vylepšovala svoj vdovský dôchodok. Voňali až na ulicu. Posledných 15 rokov drží oblátkové žezlo v rukách Zorkina mamička. \"

Tohoročnú vianočnú náladu Bútorovci \"chytili\" počas nedávnej cesty po východnom Slovensku. Na Mikuláša v obci Bzenov neďaleko Košíc dostali okoštovať vianočnú kapustnicu, ktorú pomáhal variť sám starosta Štefan Rafajlovič.

\"Ochutnali sme ju spolu so starostami okolitých obcí združených v občianskom združení Ekosvinka, ktorých sme prišli navštíviť a vypočuť si ich názory na problémy regiónu. Čo by sme boli v Amerike dali za také škvarky, tlačenku, čerstvú masť posypanú paprikou a dobrý domáci chlebík! Je ozajstným pôžitkom prechádzať našimi mestami a dedinami, ktoré sú zaodiate do predvianočného slávnostného rúcha. Je krásne byť opäť doma, \" vyznáva sa Martin Bútora.

Bútorovské opekance: Pol kila obyčajnej múky, pol lyžičky soli, 1 sáčok droždia dať vykysnúť v šálke mlieka s cukrom, naliať do múky, pridať 1 vajce plus trochu oleja alebo roztopeného masla. Vymiesiť cesto. Keď nakysne, rozdeliť ho na menšie kúsky, vyšúľať rukou dlhé valčeky, Ponaťahovať a poukladať na múkou vysypaný plech a upiecť. Pred podávaním pokrájať na kúsky a zaliať horúcou vodou. Podávať s pomletým makom, medom, práškovým cukrom a roztopeným horúcim maslom. Mňam.
Renáta NÉMETHOVÁ
 

Vyberte región